De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft de award voor ‘leugen van het jaar’ gewonnen. Van de 77 verklaringen die werden gecontroleerd, bleek 76 procent grotendeels of compleet onjuist te zijn.

Dat meldt de Amerikaanse fact-checking website Politifact dinsdag. De website, die onderdeel uitmaakt van de Tampa Bay Times en de Miami Herald, controleerde 77 uitspraken van Trump: 24 procent bleek niet onwaar, terwijl de rest 'grotendeels onjuist, onjuist of absurd onjuist' was, aldus de site.

Trump staat bekend om zijn controversiële uitspraken en heeft meer dan eens het stof doen opwaaien. Onder de 'absurd valse' uitspraken is onder meer dat de Mexicaanse regering louter 'slechte Mexicanen' naar de Verenigde Staten stuurt.

'Ze sturen ons problematische mensen: ze nemen drugs en misdaad mee. Het zijn verkrachters,' zei Trump in juli, tijdens de toespraak waarin hij zijn presidentskandidatuur bekend maakte.

Ook zijn bewering dat er 'duizenden en duizenden' moslims in New Jersey stonden te juichen na 9/11 blijkt volgens het bureau niet te kloppen. De statements worden tot 'absurd onjuist' gerekend omdat er niet alleen geen bewijs voor is, maar er zelfs tegensprekende getuigenissen en statistieken voor zijn.

Volgens Politifact scoorde tot nu toe geen enkele andere politicus zo laag op de 'Truth-O-Meter' als Trump. De website wordt vanuit Republikeinse hoek vaak bekritiseerd, omdat Republikeinen in hun onderzoeken veelal lager scoren dan Democraten.

Trump lijkt er zelf geen last van te hebben: 'Mensen kunnen me erop aanspreken, maar vaak hebben ze toch geen gelijk,' zei hij afgelopen zondag in een interview. 'Veel van de dingen die ik zeg, of eigenlijk alle dingen, zijn misschien ooit controversieel geweest maar uiteindelijk zijn ze dat niet, omdat mensen dan uiteindelijk toch moeten concluderen dat Trump gelijk heeft'.

Ondertussen blijft hij het goed doen in de peilingen: volgens een nieuwe peiling van persbureau Reuters, laat Trump alle Republikeinse kandidaten, onder wie favorieten Ted Cruz en Marco Rubio, achter zich. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zou hem op dit moment echter wel verslaan: in de peiling krijgt zij 40 procent van het totale aantal stemmen, en Trump 29 procent, alsnog een aanzienlijk aantal.

De twee presidentskandidaten gooiden de afgelopen dagen over en weer met modder: volgens Clinton zou Trump met zijn uitspraken over moslims terreurbeweging Islamitische Staat (IS) indirect helpen met het aantrekken van nieuwe jihadisten.

'Ze zullen video's laten zien waarin Trump de islam beledigt, om zo meer jihadisten te ronselen,' zei Clinton. De dag daarop beet hij van zich af. 'Hillary Clinton liegt als een gek, dat weet iedereen,' aldus Trump.