De Duitse neonazi die vorige maand in een zwembad een enorme nazi-tatoeage liet zien, is veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Justitie had tien maanden onvoorwaardelijk geŽist.

De man, die actief is voor de extreem-rechtse partij NPD, heeft op zijn rug de toegangspoort van concentratiekamp Auschwitz getatoeŽerd. Daaronder staat de tekst 'Jedem das Seine'. Die spreuk hing boven de toegangspoort van kamp Buchenwald, als cynische boodschap voor de gevangenen.

Een journalist die toevallig in het zwembad was, maakte een foto van de tatoeage. Die maakte veel los in Duitsland. De neonazi werd pas na enig aandringen uit het zwembad gezet. Dat de badmeesters niet eerder actie ondernamen, leidde ook tot onbegrip.

Opruiing

Het Openbaar Ministerie vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing. Dat hij de tattoo zo openlijk aan alle badgasten heeft laten zien, kan volgens justitie worden gezien als een goedkeuring van de Holocaust. De advocaat van de neonazi had om vrijspraak gevraagd.

De veroordeelde man is NPD-politicus Marcus Zech. Hij draagt op zijn lichaam meer nazi-tattoos. Bij de zitting is een foto gemaakt van een tatoeage op zijn hand, van een neonazistische vereniging uit de regio Barnim, net buiten Berlijn. Zech is daar ook actief in de gemeentelijke politiek.
Foto