Het duurde tien jaar om te ontwikkelen, maar de Amerikaanse surflegende Kelly Slater heeft 'de perfecte kunstmatige golf' weten te creëren. Niet op zee, maar 170 kilometer uit de kust, in een waterbassin.

Kelly Slater, elfvoudig wereldkampioen en gezien als één van de beste surfers ter wereld, werkt al jaren aan de technologie met zijn team van Kelly Slater Wave Company. Doel: door mensen gecreëerde golven maken die net zo goed zijn als de golven waar op zee bij wedstrijden wordt gesurft.

Een goede kunstmatige golf maken wordt gezien als de heilige graal binnen de surfwereld. Verschillende partijen hebben zich erop gestort, maar het probleem met de meeste kunstmatige golven is dat er geen zogenaamde tunnels ontstaan in de golven, legt surfwebsite The Inertia uit. De golven van Slater lijken dat wél waar te maken, en een real-life ervaring te bieden zoals op zee. Dat ziet er zo uit:

Slater - en met hem veel Amerikaanse media - noemt het de beste 'man-made' golf ter wereld. Ook in Nederland hebben we een mooie kunstmatige golfmaker: de Deltagoot van het Delftse kennisinstituut Deltares. In deze bak van 300 meter lang, 5 meter breed en 10 meter diep kunnen de hoogste kunstmatige golven ter wereld worden opgewekt. De goot werd in oktober onthuld, en is bedoeld om het effect van extreme golven op dijken, duinen en golfbrekers te testen.

De techniek achter de golf van Slater is nog niet bekend gemaakt, maar hij belooft op zijn Instagram-profiel om de komende tijd meer details prijs te geven.
Filmpje