Om vrouwen beter te beschermen tegen verkrachting en mishandeling wil de Indiase overheid dat alle mobiele telefoons worden voorzien van een paniekknop. Vrouwen die op de knop drukken moeten onmiddellijk hulp krijgen.

"Als een vrouw in de problemen is, hoeft ze alleen maar op die knop te drukken," legt Maneka Gandhi, de minister van Ontwikkeling van vrouwen en kinderen, uit. De knop moet lang ingedrukt worden. Een hulplijn krijgt dan meteen een sms met gegevens via GPS.

"Elke nieuwe telefoon krijgt een ingebouwde paniekknop. Als je een oude telefoon hebt, kun je naar je verkoper gaan en dan zal die de knop toevoegen", aldus de minister. Ze is in gesprek met fabrikanten en denkt dat de knop binnen een paar maanden ingevoerd kan worden.

Vrouwen in India worden geregeld slachtoffer van verkrachting of mishandeling. Naast het invoeren van de paniekknop, komen er 660 crisiscentra in het land waar vrouwen gratis medische, juridische en politiehulp kunnen krijgen. Op dit moment zijn er tien van dit soort centra in heel India.