In de radiostudio van RTV Rijnmond is tijdens een live-uitzending een onverdoofde kip geslacht. Dierenorganiasties zijn daar woest over en zeggen dat ze aangifte gaan doen: "Dit is werkelijk weerzinwekkend."

Tijdens de uitzending besteedde de omroep vrijdag aandacht aan een cursus kip slachten in Dordrecht. Stichting Een Dier Een Vriend en Comité Dierennoodhulp melden dat ze aangifte gaan doen tegen de omroep 'vanwege het toelaten en laten uitvoeren van het onverdoofd en illegaal slachten van een kip'.

Initiatiefnemer Corrie de Kock vertelde in de uitzending dat de cursus bedoeld was om mensen te laten nadenken over hoe een kip in de pan komt. De geslachte kip had 'jaren door de tuin gescharreld' en een 'heel goed leven' gehad, zei ze: "De cursus is een aanklacht tegen de manier waarop we met de dieren omgaan, zoals de plofkip."

Stichting Een Dier Een Vriend is het daar niet bepaald mee eens. "Het slachten van dieren om te laten zien dat we anders met dieren moeten omgaan, is niet alleen volkomen idioot maar ook werkelijk weerzinwekkend", meldt voorzitter Geoffrey Deckers: "Wat is het volgende, kindslaven pinda’s laten doppen in de Koopgoot tegen kinderslavernij? Wie echt vindt dat we anders met dieren om moeten gaan, eet hen gewoonweg niet meer op!"

Deckers heeft ook bij RTV Rijnmond gereageerd. De aangifte is vooral een symbolische daad, zei hij: "Ik denk dat het goed is om te zeggen dat je zo niet met dieren moet omgaan."

Ron Plaisier van RTV Rijnmond laat weten dat het ging om een journalistieke afweging: "Het ging over dierenwelzijn. Deze cursus is bedoeld om mensen er op te wijzen hoe zo'n gezond stuk vlees op het bord terecht komt."

Richtlijnen slachten niet gevolgd
Het lijkt erop dat de richtlijnen voor het slachten van kippen niet zijn gevolgd, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): "De kip moet bedwelmd worden. Bij deze kip is de nek gebroken. Dat leidt niet tot een onmiddellijke hersendood. Het beest gaat dood doordat de ademhaling wordt stilgelegd. Dat duurt zo'n 13 seconden."

Kippen mogen alleen geslacht worden door mensen die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Dat geldt ook voor particulieren die hun eigen kip slachten, zegt de NVWA-woordvoerder: "Of dat gebeurd is, is op grond van de uitzending niet te beoordelen."