De makers van het televisieprogramma Rambam (VARA) krijgen mogelijk een boete van duizenden euro’s na een mislukte poging om persoonsgegevens van Tweede Kamerleden af te troggelen. Dat schrijft De Telegraaf.

Eerder deze week werden tientallen zogeheten phishingmails naar parlementariërs gestuurd. De VARA-medewerkers deden zich voor als de ict-afdeling van de Tweede Kamer en vroegen in de mail om vertrouwelijke gegevens. De echte ict-afdeling van de Tweede Kamer kreeg lucht van de zaak en schakelde direct de politie in.

Het versturen van dit soort e-mails valt onder cybercriminaliteit. Strafrechtadvocaat mr. Kerem Canatan zegt dat de programmamakers en verzenders het risico lopen een boete van enkele duizenden euro’s en mogelijk een voorwaardelijke taakstraf te krijgen.

De VARA wilde tegen de krant niet zeggen of de eventuele boete met belastinggeld wordt afgerekend. “We doen hier nu geen uitspraken over”, aldus een woordvoerder.

Een eventuele boete voor de VARA zal uiteindelijk op het bordje van de belastingbetaler terecht komen want die brengt de subsidie op voor dergelijke programma’s. Het zou terechter zijn als de verzinners en uitvoerders van deze actie de boete persoonlijk zouden betalen, maar dat is wensdenken.