Opschudding over deze foto: een vader zit met zijn 2-jarige dochter in bad. Kan dat? De meningen verschillen.

De vader is Torben Chris, een bekende komiek uit Denemarken. In zijn shows en met deze foto neemt de Deen de preutse houding van sommige Denen onder vuur.

De komiek kreeg namelijk flinke kritiek van sommige landgenoten nadat hij in zijn shows vertelde dat hij weleens met zijn dochter in bad zat. Ook deze foto doet sommige mensen gruwen. Chris werd zelfs voor pedofiel uitgescholden. Maar er zijn ook ouders die zich gesteund voelen door deze foto. De komiek heeft bijna 60.000 reacties ontvangen op zijn Facebookpost, die al meer dan 6500 keer is gedeeld.

De comedian vindt het niet meer dan normaal dat ouders en kinderen elkaar naakt zien. "Er is niks mis mee als een vader zijn dochter wast als ze een kind is."

Pedagoog Bas Levering van de Universiteit Utrecht vindt het 'belachelijk' dat de komiek door sommigen voor pedo wordt uitgemaakt. "Het is heel normaal dat vaders met hun dochter van 2 jaar in bad gaan."

Toch kan Levering niet ontkennen: er is wel degelijk iets veranderd de afgelopen jaren. "In de jaren '70 was het de normaalste zaak van de wereld dat vaders in hun nakie hun dochter op schoot namen. Ook hun dochter van 9. Maar door de grote misbruikzaken van de afgelopen jaren is dat niet meer de normaalste zaak van de wereld. We hebben een bedorven blik gekregen."

Overigens vindt Levering wel dat er bepaalde leeftijdsgrens zit aan het badderen. "Rond hun vijfde gaan kinderen anders naar hun lichaam kijken. De stoeiperiode is voorbij, ze gaan meer onderzoeken. Ze zijn rond die leeftijd ook meer gericht op de geslachtsorganen en gaan meer 'doktertje spelen'. Ook kan een kind zich sneller gaan schamen voor zijn lichaam. Vaders zouden zich rond die leeftijd moeten afvragen of ze nog wel met hun dochter in bad willen."

Overigens betekent dat niet dat je de badkamer helemaal moet mijden. "Je moet je als vader normaal kunnen blijven bewegen. Niet te hysterisch doen. Maar rond die leeftijd is iets meer afstand wel handiger."

Voor vader en zonen gelden weer heel andere regels. "Net als moeders en hun kind. Moeders gaan over het algemeen stukken makkelijker met dit soort situaties om. Het zijn vaak de moeders die kampioen seksuele voorlichting zijn."
Foto