Opmerkingen als 'gatver' of 'walgelijk', en zelfs een verkapte doodsbedreiging: ze zijn niet mals, de reacties die binnenkomen op de Facebookpagina van een Amsterdamse horecagelegenheid onder een foto van een varken aan het spit.

De populaire horecagelegenheid Roest hangt morgen een varken aan het spit voor alle liefhebbers van vers vlees. Een aankondiging van het evenement wordt op Facebook geïllustreerd met een blijkbaar controversiële foto.

Het zal de bezoekers niet verbazen dat een malse speklap niet aan de bomen groeit, maar nu Roest het expliciet duidelijk maakt met een foto boven de evenementenpagina, laten tientallen mensen hun afkeuring blijken. Dat gaat in een enkel geval behoorlijk ver. Zo schreef iemand in een privébericht dat hij hoopt dat medewerkers van Roest net zo worden geroosterd als het varkentje. "Een varkapte doodsbedreiging", zegt Johnny Mosterd van Roest.

"Een varken aan het spit is voor sommigen misschien heftig, maar dit is nu eenmaal wat het is", zegt Mosterd in een reactie tegen Het Parool. "Er is een varken gedood en dat gaan we roosteren. Het is absoluut niet onze bedoeling om er mensen mee te kwetsen. We laten zien wat er gegeten wordt. Ik vind het een heel eerlijke manier van iets presenteren."

Volgens de medewerker heeft het varken (dat Karel heette) een aangenaam leven gekend. "Onze kok heeft het op de kop getikt op een boerderij in het Beemsterland waar varkens goed kunnen leven en niet op stal staan. Het is een dier met een naam dat goed is behandeld."