Onder de wereldberoemde Mona Lisa zit nóg een schilderij. Althans, dat zegt een Franse wetenschapper. "Dit kan de kunstwereld op z'n kop zetten."

Tien jaar lang deed Pascal Cotte onderzoek met een speciale technologie waarmee hij het schilderij 'Mona Lisa' in het Louvre in Parijs analyseerde. Op basis van zijn onderzoek beweert hij nu dat er een andere afbeelding ónder het wereldberoemde portret van Leonardo da Vinci te zien is. Dat vertelt hij tegen BBC in het programma 'The Secrets of Mona Lisa'.

Je ziet het als je een 'serie intense lichten' op het schilderij schijnt, aldus de onderzoeker. Zo worden verschillende lagen van de verf zichtbaar onder een speciale camera. Met een speciaal computerprogramma wordt het schilderij vervolgens 'gepeld als een ui', waardoor het portret onder de Mona Lisa zichtbaar wordt. En dat is een vrouwengezicht. Anders dan het gezicht van Mona Lisa. "Dit zijn twee andere vrouwen", zegt Cotte.

Als Cotte gelijk heeft, dan wordt de jarenlange bewering dat Mona Lisa het portret van Lisa Gherardini (vrouw van Francesco del Giocondo) is, onderuit gehaald. "Hij zet de hele kunstgeschiedenis op z'n kop", zegt kunsthistoricus Andrew-Graham Dixon tegen BBC.

"En áls het klopt, dan moeten we eigenlijk ook de naam van het schilderij vervangen", vervolgt Dixon. "Dag Mona Lisa."

Toch zijn er heel wat kanttekeningen. "Ik ben niet overtuigd", zegt Martin Kemp, hoogleraar kunstgeschiedenis in Oxford. Hij denkt dat het onderliggende portret gewoon een onderdeel was van het schilderproces. "Dit is Mona Lisa. Geen twijfel mogelijk."

Ook Willem Gompertz, art director, is 'zeer sceptisch'. "Het was heel gebruikelijk dat klanten de schilder vroegen het werk over te schilderen en veranderingen aan te brengen. Ik vind dat je voorzichtig moet zijn met dit soort conclusies."
Foto