De Belgische consument loopt voorlopig niet storm voor de insecten-burgers en andere producten op basis van larven en gelijkaardige bronnen. Dat heeft Tom Vercammen, Europees sales manager van het voedingsbedrijf Deli Ostrich, tegenover de Franse krant Les Echos toegegeven.

Nadat het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) zijn toestemming gaf voor de verkoop van voedingsproducten op basis van insecten, lanceerde Deli Ostrich, gespecialiseerd in de verkoop van exotisch vlees, in oktober vorig jaar in samenwerking met distributeurs Carrefour en Delhaize een specifiek assortiment eetwaren.

De Belgische consument heeft volgens Tom Vercammen op twee manieren gereageerd op het gebruik van insecten en larven in producten voor menselijke voeding.

“Enerzijds kan er gewag gemaakt worden van nieuwsgierigheid, maar anderzijds wordt ook een reactie van afkeer opgemerkt,” geeft de sales manager van Deli Ostrich toe. Opmerkelijk is volgens hem dat vooral de larven op de meeste bijval kunnen rekenen.

“Tijdens de eerste maanden na de lancering van het assortiment Conbuggie, tot de jaarwisseling, kon een veelbelovende groei worden geregistreerd,” verduidelijkt Vercammen. “Dat was vooral te danken aan de uitgebreide reclame die aan de producten werd besteed. Sindsdien moet echter vooral van een fluctuerende verkoop gewag worden gemaakt.

"De omzet is in grote mate afhankelijk van de aandacht die in de media of bij de Europese Commissie aan het thema wordt besteed. Wanneer het onderwerp in de media ter sprake wordt gebracht, kan immers een tijdelijke piekverkoop worden opgetekend. Nadien zakt de interesse echter alweer relatief snel weg.”

Op langere termijn moeten er volgens Tom Vercammen twee cruciale problemen worden opgelost. “Op dit ogenblik gaat het om luxeproducten, terwijl de voeding in Afrika en Azië bijzonder toegankelijk is,” merkt hij op. “De andere uitdaging is cultureel. Wellicht zal het een generatie duren vooraleer dit soort voedsel algemeen zal worden aanvaard."

"Rekening houdend met de voedingskracht die deze producten kunnen leveren en de beperkte ecologische impact van de sector, zal het gebruik van insecten en larven in eetwaren voor menselijke consumptie tegen het midden van deze eeuw wellicht grotendeels zijn ingeburgerd.”