Bij een rondvraag onder Belgische en Luxemburgse topchefs blijkt dat het gebruik van insecten in de keuken momenteel nog allesbehalve ingeburgerd is. Nochtans zou het eten van insecten volgens de Verenigde Naties dé oplossing zijn voor de energieverslindende wereldwijde vleesproductie. Het onderzoek kwam er – raar maar waar – op initiatief van ongediertebestrijder Rentokil. Zij organiseerden een steekproef bij alle Belgische en Luxemburgse restaurants die minstens één Michelinster bezitten. Uit de rondvraag bleek dat bereidingen met insecten vandaag nog niet tot ons culinaire DNA behoren. Geen van hen biedt momenteel een bereiding op basis van deze diertjes aan. Verrassend was wel dat één op de vier topchefs verklaart dat hij toch zou durven overwegen om insecten te verwerken in zijn bereidingen in de toekomst. De culinaire innovatie en dito kruisbestuiving uit andere culturen dan onze Westerse, zouden daarbij de motivatie zijn. Ruim een derde van de topchefs heeft zelf ooit al insecten geproefd. Zes op de tien vond de smaak van de beestjes echter maar niets. Bij de tegenstanders klinkt vooral het argument dat er in onze gastronomische cultuur geen plaats is voor zulke bereidingen. Nochtans heeft één op de tien sterrenrestaurants al de vraag gekregen naar insectengerechtjes. Smakelijk filmpje