De vaarroute tussen Noord-Nederland en Duitsland is gestremd. Donderdagavond laat botste een 112 meter lange coaster op een spoorwegbrug, ter hoogte van het Duitse Weener. Het schip is nog niet uit de route gehaald.

Ook het treinverkeer tussen het Groningse Bad Nieuweschans en Duitsland ligt plat. Volgens Marie-Lou Gregoire van Groningen Seaports varen er wekelijks tientallen schepen op deze vaarroute. "Die kunnen er nu dus niet langs. Dit is dé binnenvaartroute naar Duitsland. Deze schepen kunnen niet buitenom." Groningen Seaports is de beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven, en omliggende industrieterreinen.

Gregoire heeft vernomen dat er sprake was van ‘miscommunicatie’. Belangenvereniging Schuttevaer meldt dat de brugwachter liet weten dat er een trein aankwam en de brug dus niet meteen kon ophalen, maar dat de kapitein van de coaster toch doorvoer. Gregoire: "De brug is ernstig beschadigd." Wat heet: de spoorbrug is compleet vervormd en hangt nu half om en over het schip heen.

Gregoire: "De collega’s van de havendienst hebben nauwe contacten met de Duitse havenautoriteiten. We moeten de schade inventariseren, mogelijk liggen er nog brokstukken in het water. En ook vanwege de kapotte brug kan de situatie gevaarlijk zijn en moeten we voorzichtig zijn."

Spooraanbieder Arriva laat weten voorlopig bussen in te zetten en 'moet kijken' hoe lang de treinen uit de roulatie zullen zijn.
Foto