In Japan wordt onderzoek gedaan naar de herkomst van elf mysterieuze boten, die de afgelopen twee maanden voor de kust zijn aangetroffen. In de boten werden volgens de Japanse kustwacht lijken aangetroffen.

De houten boten zijn in sommige gevallen zwaar beschadigd. De meest recente boot werd op 100 kilometer van de Japanse kust door de kustwacht ontdekt. Aan boord werden drie stoffelijke overschotten gevonden. In andere boten zijn tot wel twintig lijken aangetroffen. De lichamen waren veelal in verregaande staat van ontbinding.

Lokale media speculeren dat de boten afkomstig zijn uit Noord-Korea. Ze werden gevonden in de Japanse Zee, ook wel de Oostzee van Korea genoemd. Aan boord van één van de boten werd volgens de Japanse zender NHK een stuk stof gevonden dat lijkt op een stukje van de Noord-Koreaanse vlag. Letters op de zijkant van een andere boot lijken te verwijzen naar het Noord-Koreaanse leger, meldt The Independent.

Experts die de zaak onderzoeken, sluiten niet uit dat de doden Noord-Koreaanse vissers zijn. Na meerdere mislukte oogsten probeert het land meer vis te vangen, maar vissers hebben nauwelijks beschikking over radarapparatuur.