Voor het eerst heeft een paus een exclusief interview aan Nederlandse journalisten toegestaan. Paus Franciscus koos Straatnieuws, de Utrechtse straatkrant. Straatnieuwsverkoper Marc reisde daartoe met hoofdredacteur Frank Dries en Vaticaankenners Stijn Fens en Jan-Willem Wits naar Rome voor een gesprek van ruim een uur. Het interview verschijnt vandaag in Utrecht op straat. “Straatnieuws heeft er een Grote Vriend bij”, aldus hoofdredacteur Dries.

Het vraaggesprek vol persoonlijke ontboezemingen van paus Franciscus over zijn eigen ervaringen met armoede en zijn visie op daklozen zal via het International Network of Street Papers (INSP) door straatkranten over de hele wereld worden overgenomen. De paus geeft daarmee een stevige duw in de rug aan Straatnieuws, 113 straatkranten ter wereld, 13.000 straatkrantverkopers in 34 landen. En 3 miljoen unieke lezers zullen het lezen.

Op de cover van Straatnieuws staat een lachende paus met de tekst Onze vriend in Rome. “De paus is een bijzonder relaxte en vriendelijke man” zegt verkoper Marc. “Ik heb hem gevraagd of we een pizzaatje konden gaan eten, maar dat zat er niet in. De paus kan zich niet buiten het Vaticaan vertonen zonder hordes fans te trekken. Hij mist niet de mensen, zei hij, die komen wel naar hem toe, maar hij mist wel de straat.”

Door het geven van een interview aan Straatnieuws toont de paus zijn verbondenheid met de armen in de wereld. De verbondenheid van de kerk vindt volgens hem de oorsprong in het gegeven dat Jezus arm en dakloos is geboren. “Daarom moeten we ons onvermoeibaar inspannen om tegen armoede te strijden. Ieder mens heeft recht op een dak boven zijn hoofd, werk en een stukje grond.” aldus Paus Franciscus.

Het complete interview is te lezen in Straatnieuws en wordt tevens gepubliceerd in de Amsterdamse straatkrant Z!. Het pausnummer is via de website Straatnieuws.nl te bestellen voor vijf euro.
Foto