Vrijdag ging dit hartverwarmende verhaal rond: een jongetje, radeloos omdat zijn hond was doodgegaan, werd getroost door paus Franciscus. "Er zal een dag komen dat we onze dieren weer zien in de eeuwigheid van Christus." Honden komen dus in de hemel. Goed nieuws voor dierenliefhebbers over de hele wereld, want zo expliciet had de paus het nog nooit gezegd. De media prezen de paus om z'n liberale opvattingen. Maar wat blijkt, de hond is blij gemaakt met een dode mus. De paus heeft helemaal niet gezegd dat dieren naar de hemel gaan. En nu moet de woordvoerder van het Vaticaan, Ciro Benedettini, de boel rectificeren. Een mediamisser, vindt hij het. "Er bestaat een fundamenteel principe in de journalistiek: hoor en wederhoor. En dat is in dit geval niet gebeurd."

Tijdens de wekelijkse toespraak op het Sint Pieterplein eind november preekte de paus over de komst van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. De Italiaanse krant Corriere della Sera deed er verslag van en voegde er een anekdote van Paus Paulus VI aan toe. Paulus zou ooit een jongetje getroost hebben door te zeggen dat het "paradijs open is voor alle schepselen". Het stuk werd geplaatst met de titel: "De paus en dieren: Het paradijs is voor alle schepselen."

En die kop was misleidend. Onder andere The New York Times ging de mist in en bood een dag later z'n excuses aan. Ze hadden de opmerking aan de verkeerde paus toegeschreven. Paus Franciscus moest paus Paulus VI zijn. En het jongetje moet al ergens in de jaren '80 verdrietig zijn geweest.