Reddingswerkers zijn er zaterdag na een reddingspoging van twee dagen in geslaagd om een walvis te bevrijden die verstrikt was geraakt in een tientallen meters lange vislijn.

Een boot met walvisspotters zag de bultrugwalvis vrijdag voor de kust van Newport Beach vlakbij Los Angeles. Het nationale agentschap voor visbeheer is er toen in geslaagd zo'n 30 meter van de vislijn af te snijden.

Zaterdagochtend werd de walvis 105 kilometer verderop langs de kust opnieuw gezien. Reddingsboten van het Sea World Rescue team zijn er toen in geslaagd om het dier in te halen.

De reddingsoperatie duurde zo'n drie uur en de boten, die zich hadden ingehaakt op de vislijn, werden zo'n 8 kilometer voortgetrokken door het dier voordat ze erin slaagden om het grootste stuk van de 70 meter lange vislijn weg te knippen.

Sommige stukken konden niet verwijderd worden, maar volgens SeaWorld was het genoeg voor de twaalf tot vijftien meter lange bultrug om te kunnen overleven. Het moment dat de walvis wegzwom werd door de reddingswerkers met gejuich begroet.
Filmpje