Een ruimtemissie met alleen maar vrouwen, zou dat kunnen? In Rusland begint vandaag een experiment om uit te zoeken of het mogelijk is om zes jonge vrouwen naar de maan te sturen.

Het is net het scenario van een film, maar het project van de Russische Academie van Wetenschappen lijkt bloedserieus. Vandaag zet het instituut zes studentes in een speciale afgesloten ruimte. Acht dagen lang zullen de vrouwen leren hoe ze moeten overleven in de omstandigheden die ongeveer gelijk zijn aan een echte vlucht naar de maan, zo maakte de universiteit vandaag bekend.

Russische wetenschappers willen er op die manier achter komen hoe vrouwen reageren op omstandigheden in de ruimte, zowel mentaal als fysiek. Het experiment vindt plaats in het 'Instituut voor Biomedische Problemen' (IBP) in de buurt van Moskou.

In de eerste drie dagen wordt de vlucht naar de maan gesimuleerd, vervolgens brengen de vrouwen zogenaamd twee dagen door op de maan. Op het programma van de laatste drie dagen staat de terugvlucht naar de aarde gepland. In de simulatieruimte hangen camera's die precies registreren hoe de vrouwen zich gedragen.

De zes vrouwen werken vrijwillig mee aan het project, dat 'Moon 2015' heet. In eerste instantie werden tien studentes geselecteerd, na verschillende tests bleven er zes over.

De studentes worden tijdens de ruimtemissie ook aan het werk gezet. "Het is een wetenschappelijk project met meer dan 30 experimenten. We hebben een hoop te doen daarbinnen", zei Daria Komissarova, een van de vrouwen die meedoet aan de missie, tegen Russia Today.