Tony Lee zwom in de zee en voelde een grote ruk aan zijn benen. Het was een haai die het op Tony had voorzien. Maar Tony (44) knokte terug.

Het was een 'grote jongen', die Tony vorige week aanviel. "Hij bleef maar trekken en trekken. Ik verloor veel bloed", vertelt hij tegen het lokale KITV. Tony, een recreatiezwemmer, wilde met een vriend vanaf Lanikai Beach naar de Mokulua-eilanden zwemmen, toen een tijgerhaai zijn beide voeten te pakken kreeg. "Ik zag dat het een haai was – door mijn duikbril kon ik helder zien – en kon het niet geloven."

Ik moet hem slaan, dacht Tony, dan laat-ie me wel los. "Dus ik raakte hem een paar keer met mijn vuist, maar hij liet niet los en bleef trekken." Toen Tony voelde dat de haai hem écht naar beneden zou trekken, stak Tony een vinger in het oog van de haai. "En toen trok ik zijn oogbal eruit."

Hij schreeuwde om hulp naar zijn vriend, die 50 meter verderop was. "Ik dacht dat ik doodging." Tony's vriend en twee kajakkers, die toevallig in de buurt waren, namen Tony in de kajak. "Die man peddelde zo snel als hij kon, maar we waren ver van de kust."

Volgens de ooggetuigen had Tony een heel spoor van bloed achter zich aan. In het ziekenhuis kreeg hij meteen bloed toegediend en werd zijn rechtervoet afgezet. De doktoren zeggen dat de zwemmer ontzettend veel geluk heeft gehad: als hij een paar minuten later in het ziekenhuis was gearriveerd, had hij het niet overleefd.

Tony ligt nog steeds in het ziekenhuis, met zijn beide benen in het verband. "Het is een wonder dat ik nog leef." Op zijn handen zijn nog de wonden te zien van het gevecht met de haai. De komende maanden moet Tony gaan revalideren. "Ik wil wel weer terug naar de kust", zegt hij. "Om er te wandelen, te fietsen."

Maar, hij geeft toe: het zal nog wel even duren voor hij weer de zee in gaat. "Iedere keer als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik die haai voor me."