Deutsche Bank heeft deze zomer per ongeluk 6 miljard dollar overgemaakt naar een Amerikaans hedgefund, in een zogeheten 'fat finger' incident.

Het incident gebeurde afgelopen zomer op de afdeling die valutatransacties afhandelt. Een dag erna haalde Duitslands grootste bank het geld terug, maar het is een beschamende blunder voor de bank in tijden dat het onder extra toezicht staat van toezichthouders, schrijft de Financial Times (betaalmuur).

De bank heeft het moeilijk vanwege corruptieschandalen en ook de winstgevendheid staat onder druk. Daarom kondigde het gisteren een drastische reorganisatie aan van het management.

De transactie van 6 miljard dollar werd gedaan door een junior medewerker tijdens de vakantie van het afdelingshoofd, zeggen twee bronnen tegen de FT. In plaats van het invoeren van een netto bedrag, voerde hij een bruto bedrag in, waardoor de transactie 'te veel nullen' had, zegt een van die bronnen. Bij het beleggen voor hedgefunds telt de bank normaal gesproken aan het eind van de dag alle transacties bij elkaar op en maakt dat in een keer over.

Dat het mis ging is extra pijnlijk omdat de bank met een zogeheten 'vier ogen principe' werkt, waarbij alle transacties door een andere bankier bekeken moeten worden, voordat ze uitgevoerd worden. Deutsche Bank heeft de fout gerapporteerd bij de Fed, de ECB en de Britse toezichthouder.