De Amerikaanse John Michael Haskew wist in december vorig jaar maar liefst 7 miljard dollar (ruim 6,5 miljard euro) te stelen via bankoverschrijvingen. Volgens hem gaf hij daarmee enkel gehoor aan 'een verzoek van Jezus', die volgens hem wilde dat hij rijk zou zijn.

Haskew maakte op 9 en 10 december vorig jaar via 70 transacties vanaf rekeningen van anderen een totaalbedrag van 7 miljard dollar over naar een andere rekening. Toen de politie hem vroeg waarom hij dat had gedaan, verwees hij naar een hogere macht. 'Jezus Christus creŽerde weelde voor iedereen', valt er in het politierapport als reden te lezen. 'Op basis van dat gegeven geloofde Haskew dat hij de weelde die Jezus voor hem had gecreŽerd en die hem toebehoorde kon verkrijgen.'

Het is niet duidelijk wie de eigenaar is van de rekening waarnaar het geld werd overgemaakt. Haskew was naar eigen zeggen een 'autodidact binnen de bankindustrie'. De man kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen en daarnaast een boete van 250.000 dollar (234.000 euro). Dat is inclusief de strafvermindering die hij al kreeg, nadat hij vorige week donderdag bekende eerder onjuiste informatie te hebben verstrekt. Het is niet bekend of de slachtoffers hun geld hebben teruggekregen.