Trots toonde het beroemde American Museum of Natural History eind september een foto van een uiterst zeldzame ijsvogel. Het plaatje was geschoten door een medewerker van het museum die een excursie maakte naar de Salomonseilanden.

Wat het museum er op zijn Facebookpagina niet bij schreef, was dat de vogel, vlak nadat de foto was gemaakt, om zeep werd geholpen. Kennelijk was de vogel zo zeldzaam, dat hij 'niet verloren mocht gaan voor de wetenschap'.

Dat dacht tenminste Chris Filardi, de onderzoeker die namens het museum het verafgelegen eiland Guadalcanal bezocht. Hij besloot, nadat hij de ijsvogel verrukt voor de camera had gehouden, 'euthanasie te plegen' op het diertje.

Zo omschrijft het museum het althans, nu vogelaars over de hele wereld woest zijn vanwege het 'onverantwoorde' gedrag van Filardi. Uit zijn verslag was niet meteen duidelijk geworden dat de 'mustached kingfisher', de 'besnorde ijsvogel', het loodje had moeten leggen. Maar later verklaarde het museum dat het vrolijk gekleurde beestje 'was bijgezet als exemplaar voor nadere studie'. En zo werd de misschien wel allereerste foto die ooit van de levende ijsvogel werd gemaakt, meteen ook de laatste.

Filardi verdedigt zich tegen alle kritiek door nu ineens te zeggen dat de vogel 'helemaal niet zo zeldzaam is', bericht de Britse krant The Independent. "Zoals ik in mijn veldonderzoek schrijf, is dit een vogel die vrij onbekend en moeilijk te vinden is voor westerse wetenschappers. Maar niet zeldzaam, of op de rand van uitsterven."

Wat hij gedaan heeft, is volgens Filardi 'de standaardpraktijk voor veldbiologen'. Maar hij wordt fel bekritiseerd door een voormalig hoogleraar biologie aan de universiteit van Colorado, Marc Bekoff. Die schrijft in een blog: "Wanneer houdt het doden van andere dieren op? Deze kwestie verdient serieus aandacht."

Er zijn vormen van biologie die 'veel te bloederig' zijn, meldt Bekoff. "Dat is helemaal niet nodig. Doden in de naam van natuurbehoud, of onderwijs, of wat dan ook, moet gewoon stoppen. Het is verkeerd, en het is een afschrikwekkend voorbeeld voor toekomstig onderzoek n voor kinderen."
Foto