Er zijn genoeg redenen om uit protest de straat op te gaan, zoals oorlog, onrecht en geweld. Maar waarom zou je in hemelsnaam demonstreren tegen Auguste Renoir? De Franse impressionistische schilder uit de 19de eeuw, de man die bekend werd met lieftallige schilderingen in zachte kleuren.

Toch gebeurde dat gisteren voor het Museum of Fine Arts in Boston. Er werden borden omhooggehouden met teksten als 'God haat Renoir' en 'ReNOir'. En er werd gescandeerd: "Over de meeste kunst van ons géén gevit, maar dat werk van Renoir is ronduit shit!" En: "Geef ons maar Paul Gauguin".

De man achter het protest is Max Geller. Zijn Instagram-account ‘Renoir Sucks at painting’ heeft een beweging van Renoir-haters op de been gebracht. Geller zou het liefst zien dat het museum alle Renoirs van de muren haalt en vervangt door iets beters.

Geller vraagt zich af of iemand wel eens goed naar Renoirs schilderijen heeft gekeken. Renoir schilderde volgens hem te dikke armen, onvolledige handen en bomen die alleen maar uit groene kronkels bestaan.

De directie van het museum heeft nog niet gereageerd, maar de meeste bezoekers van het museum namen het protest niet al te serieus en lachten het weg als een goede grap.

Op het Instagram-account reageerde trouwens ook iemand die zegt Renoirs betachterkleindochter te zijn. Volgens haar zou het schilderij 'Le moulin de la Galette' geen 78 miljoen dollar hebben opgebracht als Renoir echt zo beroerd kon schilderen.
Foto