In Lansing, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Michigan, hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Inwoners van de staat wordt geadviseerd thuis te blijven om zo verspreiding van het virus te voorkomen, maar deze demonstranten deden precies het tegenovergestelde.

De demonstratie bestond vooral uit auto's die claxonnerend door de straten van de stad reden en het verkeer ophielden. Maar er waren ook veel inwoners die uit hun auto's stapten en de straat op gingen. Zonder mondkapje of handschoenen en zonder afstand te houden.

"Ik heb een klein bedrijf en de gouverneur van de staat heeft dat gesloten", vertelt een boze burger aan CNN. "Ik realiseer me hoe belangrijk het virus is, maar inmiddels wordt er te veel afgesloten", vervolgt hij.

De gouverneur van de staat, Gretchen Whitmer, kondigde vorige week aan dat inwoners van de staat nog tot zeker 30 april thuis moeten blijven. In Michigan zijn meer dan 28.000 mensen besmet met het virus en meer dan 1.900 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Gouverneur Whitmer liet na afloop van de demonstratie weten teleurgesteld te zijn in de inwoners die de straat opgingen. "Ja, jullie hebben vrijheid van meningsuiting, maar ik wil jullie op het hart drukken: breng jezelf en anderen alsjeblieft niet in gevaar."

Volgens de gouverneur heeft de demonstrerende menigte ervoor gezorgd dat meer mensen in gevaar werden gebracht. "Ik zag iemand zonder handschoenen snoepjes uitdelen aan kleine kinderen, dat is nu niet verantwoord", vertelt ze. Ook blokkeerden auto's de vrije doorgang voor ambulances.

"De trieste ironie is dat deze inwoners niet thuis willen blijven, maar de maatregelen daardoor juist verlengen", vertelt Whitmer. "Dat is iets wat wij juist proberen te voorkomen."