De ironie: stadsbewoners ontvluchten hun vervuilde woonplaats om op een cruiseboot schone, frisse lucht in te ademen. Alleen blijkt de lucht er nog smeriger dan in Shanghai.

Dat concludeert onderzoeksprogramma Dispatches van het Britse Channel 4. De onderzoekers maten de hoeveelheid fijnstof op grote cruiseschepen en kwamen tot de onthutsende ontdekking dat één schip per dag net zoveel fijnstof uitstoot als een miljoen auto’s. Dertig cruiseschepen zorgen dus voor net zoveel vervuiling als alle auto’s in het Verenigd Koninkrijk.

Ondertussen worden cruises steeds populairder. Elk jaar stappen zo’n twee miljoen Britten aan boord van de varende hotels. Zij gaan vaak hele dagen op het dek liggen zonnen, precies naast de rokende schoorstenen. Dr Matthew Loxham vertelt in het programma: “Er zijn fijnstofniveau’s aangetroffen die je alleen vindt in de meest vervuilde steden ter wereld, zoals Shanghai of Delhi.”

Dat kan direct leiden tot gezondheidsklachten, zoals ademhalingsproblemen. De vervuilde lucht is extra slecht voor mensen met astma en hartklachten. Loxham zegt dat bemanningsleden die jaren op een schip werken symptomen hebben “die we nu pas beginnen te begrijpen”.