Van 9 tot 5 werken zou ongezond zijn voor de mens en ons ook nog eens ziek maken. Dit meldt dokter Paul Kelley die een onderzoek aan Oxford University heeft gedaan.
Het te vroeg opstaan is volgens Kelley een groot maatschappelijk probleem. Mensen zouden eigenlijk pas om 10 uur moeten beginnen met werken. We leiden - door te vroeg op te staan - wereldwijd aan een slaaptekort wat volgens de dokter een 'marteling is'. Het gevolg daarvan is niet alleen onproductiviteit maar kan - volgens de dokter - ook resulteren in ziektes als diabetes en schizofrenie.
Kelley stelt dat onze biologische klok de oorzaak is van het slaaptekort. We zouden tot onze 55e moeite hebben met het vroeg concentreren op een dag. Ons lichaam wordt beïnvloed door het zonlicht dat onze ogen binnenkomt. We zijn ons niet bewust van de invloeden omdat de signalen op een niet-visuele manier in de hersenen opgeslagen worden. Het licht heeft direct effect op onze biologische mechanismen. “We kunnen ons bioritme niet wijzigen. Je kunt jezelf niet aanleren om op een bepaald tijdstip op te staan.”, aldus de dokter
Te vroeg opstaan is ook schadelijk voor het lichaam omdat je zo de fysieke, emotionele en prestatiegerichte systemen beïnvloedt. We zouden onze lever en hart dwingen om zich twee of drie uur aan te passen terwijl zij een ander natuurlijk ritme hebben.
Dokter Kelly is bij Oxford begonnen aan het grootste onderzoek ooit over slaapgebrek. Hij test op 100 scholen de resultaten van tienjarigen die om 9 uur beginnen en vijftienjarigen die om 10 uur starten. Volgens de arts zouden degenen die later opstaan, beter moeten functioneren. “We hebben nu de kans om iets te doen waar miljoenen, biljoenen mensen op aarde wat aan zullen hebben”.