Mensen met chronisch slaaptekort doen er niet goed aan om in het weekend bij te slapen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan leiden tot overgewicht en diabetes.
Eerder werd al bekend dat een tekort aan slaap of een verstoring van de slaap een rol kan spelen bij de ontwikkeling van metabole ziekten. Overgewicht en diabetes komen steeds meer voor in de westerse wereld.
Onderzoeker Paulien Barf zocht uit wat een chronisch slaaptekort voor effect heeft op de gezondheid van ratten. Paulien Barf heeft met haar onderzoek aangetoond dat verstoorde slaap leidt tot een verhoging van bloedglucosewaarden. Dat betekent dat de dieren glucose-intolerant zijn geworden: de eerste stap in de ontwikkeling van diabetes.
Paulien Barf ontdekte ook dat ratten met slaaptekort vaak lichter worden, maar als de periodes van slaaptekort worden afgewisseld met periodes van rust komen de ratten juist aan in lichaamsgewicht.
De onderzoeker benadrukt dat de afwisseling van slaaptekort en herstelslaap iets is wat bij mensen vaak voorkomt: doordeweeks te weinig slaap en in het weekend vaak bijslapen. Volgens Paulien Barf is zo'n constante afwisseling een risicofactor voor de ontwikkeling van metabole ziekten.