De ene toetsweek ga je super lekker en de andere toetsweek durf je je cijfers niet thuis te vertellen, we’ve all been there. Waarom er zo’n groot verschil is, weet je niet, want je hebt niet minder (en al zeker niet meer) geleerd. De Egyptische topstudente Mariam Malak maakte ook zoiets mee, maar zij is waarschijnlijk slachtoffer van fraude.

Mariam, die een van de beste leerlingen in Egypte is, haalde vorig jaar nog bijna allemaal tienen voor haar examens, maar dit jaar moest ze het doen met alleen maar nullen voor al d’r examens. Dat is wel een what-the-fuck-momentje waard. Mariam snapte er zelf dan ook niks van.

”Hoe kan dit gebeuren? Hoe kan ik een 0 halen?” Een goede vraag, want een 0 haal je eigenlijk alleen als je niks invult.

De topstudente en haar familie zijn er dus ook heilig van overtuigd dat ze slachtoffer is geworden van fraude en corruptie, wat in Egypte niet zeldzaam is. “De school of de examencommissie moet haar resultaten hebben verwisseld met die van een leerling die het duidelijk niet zo goed deed”, zegt haar broer.

Gelukkig staat Miriam er niet alleen voor. Haar voorstanders hebben al een Facebookpagina opgericht, en via de hashtag “Ik geloof Mariam Malak” laten mensen weten haar te geloven. De Facebookpagina heeft inmiddels al bijna 40.000 volgers.

Het Egyptische Ministerie van Onderwijs heeft ook niet stilgezeten en liet de student vijf verschillende handschrifttesten doen. De uitkomst: het handschrift van Mariam komt overeen met het handschrift op de examenpapieren. Daar ging ze echter niet mee akkoord. En door de aandacht die ze kreeg, kon ze dat ook bewijzen. Op live televisie deed ze de handschrifttest nog eens over. En het bleek dat haar handschrift erg anders was dan op de examenpapieren.

Mariam lijkt niet de enige te zijn die slachtoffer is van de fraude. Een andere leerling zou naar voren gekomen zijn die zegt hetzelfde te hebben meegemaakt. De Egyptische premier heeft in ieder geval beloofd nog eens naar de zaak te gaan kijken. En de familie van Mariam geeft ook nog niet op. Maar haar droom om geneeskunde te studeren wordt toch echt even uitgesteld.