Het kan natuurlijk niet zo zijn dat jarige mensen dat ook gaan vieren. Althans, in Tadzjikistan bestaan er strenge regels tegen zulke hedonistische uitspattingen.

Een inwoner van hoofdstad Doesjanbe kreeg onlangs een boete van omgerekend ruim 500 euro, vanwege het overtreden van de wet op het 'stroomlijnen van tradities, vieringen en ceremonies'.

Die wet stelt nogal strenge eisen aan het vieren van verjaardagen. Ze moeten binnen de familiekring gevierd worden, tussen 10 uur 's ochtends en 11 uur 's avonds in het weekend, of tussen 6 uur 's avonds en 11 uur 's avonds door de week. Ook binnenshuis mogen ze maximaal drie uur duren.

Voorwaarden waar ene 'Isajev A.G.' niet aan voldeed, volgens de Tadzjiekse rechtbank. De 25-jarige job had op zijn verjaardag een foto op Facebook gezet waarin hij in het gezelschap van vrienden én een taart in een Ierse pub vertoefde.

Isajev zelf ontkent de aantijgingen. Hij was van plan geweest om zijn verjaardag thuis te vieren, en was naar de bakker gegaan om een taart op te halen. Onderweg terug naar huis besloot hij in een opwelling ook nog even langs te gaan bij zijn vrienden, die iedere vrijdag in die Ierse pub samenkomen. Dat hij die taart nog bij zich had, en dat iemand er vervolgens ook een stuk vanaf sneed, gaf hij toe. Maar niemand had hem gefeliciteerd, zo liet hij ook de ober van het etablissement bevestigen. De rechtbank was niet onder de indruk van die tegenwerpingen. Isajev heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Is dat nou nodig, zo'n ongezellige wet tegen verjaardagen? Jazeker, zo legde de Tadzjiekse president Rahmon uit, toen hij de strenge bepalingen in 2007 afkondigde. Zijn arme land leed onder spilziekte, zo vond de president, die klaagde dat het bedrag dat zijn inwoners per jaar uitgaven aan feestjes hoger was dan de totale overheidsbegroting.

De lijst met ongeoorloofde frivoliteiten is overigens nog langer. In Tadzjikistan zijn sinds een aantal jaar ook gouden vullingen uit den boze.