Voor 21 euro koop je bij Ronald Barkmeijer van Petcake een stukje Franse patisserie speciaal voor je hond. Zonder suiker, zout en smaakstoffen. Het is heerlijk om je viervoeter te verwennen, vindt de Hagenaar. 'Gewoon omdat het kan.'

Meerdere dagen werk zitten er in het kunstwerkje - want zo mag je het wel noemen - dat Barkmeijer (43) voorzichtig uit de doos tilt. Alleen al het opvriezen kost twee keer 24 uur en dan komt de decoratie er nog bij. Voor de jarige labrador Flowie bakte hij een elegante fraisier, de klassieke Franse aarbeientaart, met een appelglacée, gedecoreerd met pastilles van 'hondenchocola'.

Barkmeijer - klein, smal, vrolijk gezicht - heeft het recept voor die chocola, waar je makkelijk vormpjes van kunt maken, zelf ontwikkeld. Hij gebruikt er carob voor, de zaden van de Johannesbroodboom. Echte chocola mag een hond niet. ,,Dat is gevaarlijk.''

Uit één taartje snijd je acht 'hondenpuntjes', verklaart de taarten-bakker. Maar Flowie hapt hem met gemak alleen weg. Vol enthousiasme stort het dier zich op het culinaire meesterwerkje. Ze likt, ze schrokt. Binnen tien seconden is het op. Compleet verzwolgen.

De maker staat te glunderen bij het vrolijke spektakel. ,,Dit is zó leuk.'' Hij herhaalt het een paar keer. Heus, beweert hij. De hond geniet hiervan. ,,Tuurlijk, je kunt hem ook een bot voorzetten. En wat hij lekkerder vindt durf ik niet te zeggen. Maar waarom geen taart? Gewoon omdat het kan.''

Op Barkmeijers shirt staat: 'Petcake. Spoil your dog.' Verwen je hond. En die verwennerij tilt hij graag een niveautje hoger. Ver voorbij het bekende hondensnoepje. In Amerika vind je al overal 'dog bakery's,' in Nederland is het nieuw, weet Barkmeijer. ,,Er is wel een dame in het Gooi die muffins bakt voor honden, maar dat is toch wat simpeler.''

Zo'n hondentaart is duurder dan de gewone banketbakkerstaart. De fraisier kost 21 euro. Dat komt door de prijzige 'hondvriendelijke ingrediënten', verklaart de Hagenaar. Suiker, zout en geur- en smaakstoffen komen er niet aan te pas. Alles wat er in gaat - van fruit tot tarwekiemen en havervlokken - is gezond.

Ondanks de prijs heeft hij geen gebrek aan klandizie. Het zijn mensen die verjaardagsfeestjes voor hun viervoeter organiseren - 'ja echt, dat bestaat' - of willen dat de hond een puntje kan mee-eten op hun huwelijk. ,,Dan moet ik iets maken dat past bij de kleuren van de bruidstaart.''

Barkmeijer wilde als kind banketbakker worden, maar rolde de zorg in. Hij werkt als oncologieverpleegkundige - 'prachtig werk' - in het MCH Westeinde ziekenhuis. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De Hagenaar ging in de leer bij meesterpatissier Robèrt van Beckhoven van het tv-programma Heel Holland Bakt en begon deze zomer met Petcake.

Het idee ontstond tijdens een etentje bij vrienden. ,,Ik nam een dessert mee en bedacht: eigenlijk had ik hun viervoeters ook wel willen verrassen met iets lekkers.'' Nu al gaat er net zoveel tijd zitten in Petcake als in zijn werk in het ziekenhuis (32 uur). ,,Mijn droom is hier verder mee te gaan.''