Tien wetenschappers gaan dit jaar onderzoek doen op muziekfestival Lowlands (21 t/m 23 augustus). New Scientist is partner van Lowlands Science en blikt daarom de komende weken vooruit op wat er gaat gebeuren en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen. Deze keer: speel voor moordenaar of voor lijk voor het Nederlands Forensisch Instituut.

Waar laten daders mogelijk DNA achter als ze hun slachtoffer verslepen? Dat is wat DNA-deskundige Bas Kokshoorn en zijn collega’s op Lowlands gaan onderzoeken.

De tent van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ziet er straks uit als een crime scene. Maar dan zonder lijk. Van ieder duo deelnemers aan dit onderzoek gaat er namelijk eentje voor lijk spelen (op eigen risico). De andere persoon krijgt te horen: ‘Je hebt zojuist in een vlaag van woede deze persoon om het leven gebracht. In de verte hoor je de politiesirenes al, je hebt zo’n 20 seconden om het lichaam te verslepen.’

Maar, als ‘dader’ krijg je eerst een handcrčme op. Deze is goed uit de kleding van het slachtoffer te wassen. Het bijzondere aan deze crčme is dat hij oplicht onder UV-licht. ‘Op die manier kunnen we exact zien waar de dader het slachtoffer heeft vastgehouden’, ligt Kokshoorn toe.

‘Als het slachtoffer later die avond onder een blacklight staat, dan ziet dat er natuurlijk nog wel interessant uit.’

Waarom wilt het NFI weten waar je je slachtoffer vastpakt als je je sporen uit wilt wissen? Omdat ze dan bij echte moordzaken weten waar ze moeten zoeken naar sporen die kunnen helpen met het opsporen van de dader. ‘Natuurlijk kun je met gezond verstand al wel beredeneren welke plekken dat zijn’, aldus Kokshoorn, ‘maar we willen dat toch graag wetenschappelijk onderbouwen.’