Voor de eerste keer ooit zijn artsen erin geslaagd de handen en onderarmen van een kind te transplanteren. De 8-jarige Zion Harvey uit de Amerikaanse stad Baltimore is het eerste kind ter wereld dat zo'n dubbele handtransplantatie onderging.

Artsen van het Children's Hospital in Philadelphia voerden de ingreep eerder deze maand al uit, maar kondigden dinsdag (lokale tijd) op een persconferentie pas aan dat de elf uur durende operatie succesvol is verlopen.

Zion verloor op tweejarige leeftijd als gevolg van een infectie zijn voeten en handen. Door middel van beenprothesen slaagde de jongen er toch in om enigszins mee te komen met zijn vrienden. Hij kon rennen, springen, spelen en leerde zichzelf aan om met zijn onderarmen te schrijven, eten en videospelletjes te spelen.

Zion's moeder, Pattie Ray, nam haar zoon desondanks mee naar het ziekenhuis in Philadelphia om geschikte handprothesen te vinden. Artsen stelden iets anders voor. Het leek hen beter om een complete transplantatie uit te voeren.

Dr. L. Scott Levin: ''Zion moest hier natuurlijk mee instemmen. Toen ik hem voor het eerst onmoette vroeg ik waarom hij nieuwe handjes zou willen. Hij zei: 'Ik wil zo graag op het klimrek'. Een heel normaal antwoord voor een 8-jarige en bevestiging voor ons dat we het proces moesten voortzetten."

Veertig artsen en verplegers uit drie verschillende ziekenhuizen voerden de operatie uit. Eerst werden de donorhanden met stalen platen en schroeven aan de onderarm bevestigd en verbonden met de aders en slagaders. Zodra het bloed begon te stromen, werden de spieren, pezen en zenuwen vastgemaakt.

Moeder Pattie: "Ik was zo zenuwachtig. Toen ze me vertelden dat alles goed was verlopen kon ik eindelijk weer normaal ademhalen."

Harvey moet nog een paar weken in het ziekenhuis blijven om te herstellen en daarna nog een periode revalideren, maar volgens artsen zijn de vooruitzichten goed. De nieuwe handen zullen met Harvey meegroeien en over een poosje kan het ventje zijn dagelijkse activiteiten weer oppakken, zonder dat het hem veel moeite kost.