Tien wetenschappers gaan dit jaar onderzoek doen op muziekfestival Lowlands (21 t/m 23 augustus). New Scientist is partner van Lowlands Science en blikt daarom de komende weken vooruit op wat er gaat gebeuren en waar je als festivalbezoeker allemaal aan mee kan doen. We bijten de spits af met het ‘heetste’ onderwerp: festivalseks.

Muziekfestivals als Lowlands staan bekend om hun vrijheid-blijheidmentaliteit. Maar hoe zit het nou écht met flirten en onenightstands op het festival? Daar gaan pedagogen Daphne van de Bongardt en Geertjan Overbeek van de UvA onderzoek naar doen, onder de naam ‘Lovin’Lowlands!’. Dat doen ze op twee manieren: een dagboekstudie naar (onder andere) seksueel gedrag, en een studie naar speeddates.

Let’s talk about sex

De dagboekstudie gebeurt via een korte online vragenlijst die je kunt invullen op je smartphone. Al je antwoorden worden geanonimiseerd. Aan het begin van het festival krijg je een aantal vragen, bijvoorbeeld wat je van plan bent allemaal te gaan uitspoken tijdens het festival. Ga je zoenen, flirten of meer? ‘Wij vinden het als onderzoekers interessant om te zien of de plannen en verwachtingen van de bezoekers ook uitkomen’, vertelt Van de Bongardt.

Gedurende het festival krijg je als deelnemer aan dit onderzoek iedere dag aan het begin van de middag en rond etenstijd ‘s avonds via SMS een oproep om de vragenlijst in te vullen. Heb je gezoend, geflirt, gesekst? Was het prettig? Gebeurde het veilig? Je krijgt ook vragen over hoe blij je je voelt, hoeveel alcohol je hebt gedronken en of je drugs hebt gebruikt. Ook na afloop van het festival krijg je nog een keer een verzoekje om mee te werken: hoe kijk je terug op het festival en op je eventuele seksuele ervaringen daar?

Lowlandsgangers kunnen bij Van de Bongardt en Overbeek bovendien komen speeddaten. Dat gaat net zo in z’n werk als bij echte speeddates: je spreekt je ‘date’ kort en kunt na afloop aangeven met wie je meer contact wilt hebben. Heeft die ander jou ook opgegeven, dan krijgen jullie elkaars contactgegevens en kun je als je dat wilt de rest van de festivaltijd benutten om te daten. Ook mannen en vrouwen die vallen op hetzelfde geslacht kunnen komen daten, daar zijn speciale rondes voor.

Er zijn twee varianten van de speeddate en je weet van te voren niet welke je gaat meemaken. Er is een gewone variant, maar er is ook een geblinddoekte variant. ‘Op die manier kunnen mensen alleen afgaan op wat ze horen, en op wat ze ruiken’, vertelt onderzoeker Van de Bongardt. ‘We zijn benieuwd welk effect dit heeft. Zijn er meer kliks, omdat mensen dan op de inhoud afgaan? Of zijn er juist minder kliks en mist er toch iets? We gaan het zien.’ De speeddaters kunnen elkaar overigens achteraf alsnog zien. Je kunt dan dus toch nog ondersteboven raken door een betoverende blik in iemands ogen.

Enkele weken na de speeddate krijg je een oproepje om een vragenlijst in te vullen over het vervolg van je speeddate. Was er een klik? Hebben jullie elkaar nog gezien? Hoe was dat, hoe ging het? Op deze manier kunnen de onderzoekers achterhalen welke factoren voorspellers van een succes speeddatevervolg zijn. We houden je op de hoogte van de resultaten!

Heb je zin om mee te doen aan de dagboekstudie? Je kunt je van te voren al aanmelden. Op de Facebookpagina van ‘Lovin’Lowlands!’ kun je meer informatie over het onderzoek vinden.