Onderzoekers van het Cetacea Lab aarzelden geen moment toen ze woensdagochtend een oproep kregen van een collega. Om de gestrande orka te redden kregen ze hulp van vrijwilligers van het Wereldnatuurfonds en een plaatselijke natuurorganisatie. ,,We besloten dat we haar het best koel konden houden en dat betekende water over haar lichaam doen en we gebruikten ook (vochtige) lakens", vertelde Hermann Meuter, de medeoprichter van Cetacean Lab aan CBC News. "Het was het enige wat we konden doen."

Volgens Meuter was er ook duidelijk een verandering te merken in het gedrag van de orka toen mensen haar begonnen helpen. ,,In het begin was ze heel gestresst en je kon zien dat haar ademhaling een beetje sneller ging", meldt de Canadese nieuwszender. Maar na ongeveer 15 20 minuten kalmeerde het dier. ,,Ik denk dat ze wist dat we haar probeerden helpen."

Volgens de organisatie zat het dier uiteindelijk meer dan zes uur vast op de rots. ,,Ze huilde vaak, wat hartverscheurend was, maar toen het water weer begon te stijgen, slaakten we kreten van vreugde en kon ze zich eindelijk loskrijgen", staat te lezen in een Facebookpost over de reddingsactie. CBC meldt dat de orka ongeveer acht uur op het droge lag tot het water hoog genoeg kwam.

,,Het duurde haar zo'n 45 minuten om van de rotsen af te komen", aldus Meuter. ,,Op dat moment bleven we op afstand." Toen de orka weg zwom, werd ze snel herenigd met haar groep, die dichtbij was gebleven.
Foto