Robbe Haems (17) en Bjorn Cuvelier (18 ) hebben twee bejaarden weten te redden die met hun auto in het water lagen. "Ik was bang dat de man voor m'n ogen zou verdrinken."

"Robbe! Robbe! Een auto! In het water!" Het was Robbes vriend Bjorn die hem riep. De twee waren gisteren aan het surfen bij hun club in het Vlaamse Beervelde toen ze ineens een heldenactie moesten verrichten. Een echtpaar was het water in gereden, nadat ze per ongeluk op het gaspedaal hadden gedrukt in plaats van de rem. Ze wilden bij een surfwedstrijd van hun kleinkinderen gaan kijken.

Invalide
De auto dreef in het water Robbe ziet het nog z voor zich. De ramen stonden open, de ruitenwissers werkten nog gewoon en de voorkant van de auto was iets naar voren gekanteld. "De man en de vrouw waren eigenlijk verrassend rustig. We vroegen hun of ze eruit konden klimmen", vertelt Robbe tegen RTL Nieuws. "Ik ben invalide, dat gaat niet", riep de man (75). De vrouw klauterde met hulp van Robbe en Bjorn wl uit haar raam en werd in veiligheid gebracht in het bootje van de twee vrienden.

"En toen raakten we in de stress", zegt Robbe. "De auto zonk, de man zat er nog in." 'Help me! Water!' riep ie. Robbe sprong van zijn boot in het water, dook naar de deur en trok uit alle macht. Nee, bang was hij niet. "Ik dacht niet echt na." De man kon eruit klimmen en werd door omstanders op de kant getrokken. "Hij was in shock, heeft niets gezegd, maar was wel heel dankbaar."

Zijn vrouw heeft Robbe en Bjorn wel tien keer bedankt. En nu, een dag later, beseft Robbe pas wat ze hebben gedaan. En hoe het k had kunnen aflopen. "Dankzij ons leven deze twee mensen nog", zegt hij. "Dat voelt heel speciaal. Maar ik had ook iemand kunnen zien sterven. Dan zou ik echt kapot zijn geweest."
Foto