De zwoele zomernachten werden een 33-jarige verpleegster in het Italiaanse dorpje Vigevano wat té zwoel… Donderdagnacht kwam zij in paniek het politiebureau binnenrennen. De agenten dachten eerst dat zij het slachtoffer was van huiselijk geweld. Toen ze enigszins gekalmeerd was legde ze uit dat haar echtgenoot al dagen lang twintig keer per dag seks wilde.

Ze was totaal uitgeput en ten einde raad. Als verpleegster werkt ze vaak op onregelmatige tijden en van haar nachtrust was niets meer over. Op het politiebureau werd verbaasd gereageerd op de huilende dame, maar ze besloten het probleem serieus aan te pakken. Op de vraag van de agenten waar dit indrukwekkende libido van haar echtgenoot zo opeens kwam, legde zij uit dat hij zijn erectieproblemen te boven was gekomen en nu niet meer te houden was.

Na lang aandringen zijn de agenten meegegaan naar de echtelijke woning om de man uit te leggen dat twintig keer echt te veel was om nog te vallen onder de zogeheten ‘echtelijke plicht’. Tot in de vroege ochtend hebben de agenten met het koppel gezeten. Zij vond seks de laatste tijd te veel, maar ook zonder een greintje liefheid. De agenten drongen er bij de man op aan dat hij zijn vrouw meer moest laten slapen en zachtaardiger en liever moest zijn tegen haar. De situatie leek vrijdagmorgen te zijn gekalmeerd.

Het is niet de eerste keer dat Italiaanse echtgenoten bij de politie aankloppen bij onenigheid over de hoeveelheid seks ze aan elkaar verplicht zijn. Vijf jaar geleden boog zelfs de Italiaanse Hoge Raad zich over de vraag wanneer het te veel van het goede is. Volgens de hoogste rechtbank is aandringen op te veel seks bij je echtgenoot een vorm van seksueel geweld. Het maakt daarbij voor de rechter niet uit dat de vrouw dat niet expliciet heeft gezegd. Een handgebaar kan daarvoor voldoende zijn, en de man moet er alert op zijn wanneer een vrouw geen zin heeft. Of in de woorden van de rechtbank: 'als ze geen zin heeft, moet je haar gewoon met rust laten.'