Voor het eerst sinds de Middeleeuwen is de wilde kat terug in Brabant. Een wildcamera op de Strabrechtse heide legde het dier vast.

Volgens boswachter Janneke de Groot is het waarschijnlijk de eerste keer sinds de Middeleeuwen dat een wilde kat zich laat zien in Brabant, meldt Omroep Brabant.

Op de foto is alleen de achterkant en de staart van het dier te zien. Volgens experts gaat het om een echte wilde kat vanwege de ringen om de staart en de donkere streep op de rug van het dier.

Peter van Stiphout, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, ontdekte de wilde kat op de beelden. ,,Ik was ontzettend verbaasd de wilde kat nu al in Brabant tegen te komen. Ze hebben een groot territorium. Ik had niet durven dromen dat hij Brabant nu al zou weten te bereiken."

Het dier verdween eeuwen geleden uit Nederland. Dat kwam waarschijnlijk omdat zijn leefgebied te klein en versnipperd raakte en door overbejaging. Boswachter De Groot denkt dat de wilde kat Brabant heeft bereikt door de nieuwe natuurlijke verbindingszones en natuurbruggen.

De wilde kat is niet gevaarlijk. Hij is erg schuw en jaagt vooral 's nachts op woelmuizen, vogels, konijnen en amfibieën.

Wilde katten zijn al langer terug in Nederland, ze werden onlangs in Zuid-Limburg gezien. In 2004 werd in Heeze een wilde kat gevangen. Het bleek echter te gaan om een wilde kat die na een vakantie uit het buitenland was meegenomen.
Foto