Naar verhouding zijn vorig jaar de meeste erectiepillen in Amsterdam en omgeving verstrekt. Hoe dat kan is, een mysterie.

De Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) heeft gekeken naar het aandeel potentiepillen dat per apotheek werd verkocht. In Amsterdam blijkt dat aandeel veel hoger te zijn dan in andere gebieden: de potentiepillen worden daar zo’n 50 procent vaker verkocht dan het landelijk gemiddelde.

De stichting heeft daar geen verklaring voor, zegt een woordvoerder: "Het is echt gissen, we weten het gewoon niet. We hebben daarvoor ook niet alle data. We weten hoe vaak de pil wordt verkocht, maar niet aan wie precies."

In de nabije omgeving van Amsterdam en in de regio Den Haag worden de pillen meer dan 20 procent vaker dan het landelijk gemiddelde verkocht. In de op één na grootste stad van het land, Rotterdam, blijft dat beperkt tot 7 procent boven het landelijk gemiddelde.

In het noorden en oosten van Nederland verstrekken apothekers erectiemiddelen minder dan gemiddeld. Die kant van de lijst wordt aangevoerd door Friesland, Groningen en de omgeving van Zwolle, waar het aantal verstrekkingen 25 procent tot 30 procent onder het gemiddelde niveau ligt.

Erectiemiddelen komen niet voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking, de gebruikers moeten ze zelf betalen. De pillen kosten over het algemeen ruim een tientje per stuk.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat de pil vooral populair is bij mannen boven de 60 jaar.