HYDERABAD, INDIA: Het zijn niet alleen de levenden die gruwelijke omstandigheden ervaren in het Gandhi ziekenhuis, zelfs de doden worden niet wordt gespaard.
Vier eenheden om lijken koud op te slaan in het mortuarium werken de afgelopen vier maanden niet meer, waardoor verschillende lichamen in ontbinding zijn geraakt en onherkenbaar zijn wanneer ze worden bewaard in de ter ziele gegane eenheden en deze erbarmelijke toestand zal waarschijnlijk nog minstens zes maanden zo blijven, nu het bestuur van het ziekenhuis heeft medegedeeld dat het heel wat tijd zou vergen om de units te vervangen. Toen de krant Express het mortuarium bezocht, was de aanblik huiveringwekkend. Terwijl de lichamen liggen te verrotten zwermen de vliegen over het hele lichaam.
Dode lichamen liggen in een vergaande staat van ontbinding terwijl de eenheden voor koude-opslag ter ziele zijn gegaan in het Gandhi Hospital mortuarium in Hyderabad (zie afbeelding). De koelapparaten functioneren niet meer, en sommige compartimenten hebben niet eens deuren. En sommige lichamen worden 'bewaard' in deze eenheden.
"Soms moet van de politie een lichaam bewaard worden. Maar ze kunnen het lichaam niet meer herkennen bij hun volgende bezoek, omdat het in ontbinding is geraakt", zei een lid van het ziekenhuispersoneel.
Over het geheel genomen,heeft het mortuarium zes koude opslag eenheden voor lijken, elke eenheid heeft weer zes compartimenten. Daarvan zijn vier eenheden niet in orde. Dus hoewel het mortuarium in feite 36 koude opslag compartimenten heeft, kunnen er slechts 12 lichamen tegelijk worden bewaard.
Dit is zorgwekkend, want het mortuarium ontvangt dagelijks minstens 20 nieuwe lijken.
"Dode lichamen waarvan de identiteit bekend is, worden opgeslagen in de eenheden die nog wel werken. Als er meer dan 12 dergelijke bekende lichamen worden ontvangen, moeten we ze opslaan in de ter ziele gegane eenheden. Hoewel lichamen van mensen waarvan de identiteit bekend is, op dezelfde dag nog worden overgedragen aan de nabestaanden, heeft de politie minstens twee dagen nodig om het papierwerk van onbekende deden in orde te maken. Dus als de lichamen worden bewaard in de ter ziele gegane eenheden, zijn ze al ontbonden. Er waren veel incidenten waarbij de lichamen totaal waren verrot",zei een andere medewerker.
Express vond drie van dergelijke ontbonden lichamen die lagen weg te rotten. Het personeel wijt de snelheid waarmee het lichaam ontbindt aan het feit dat het weer zomer wordt.
Medewerkers van het ziekenhuis zeiden ook dat andere infrastructuur in het ziekenhuis, zoals het ventilatiesysteem, moet worden vernieuwd.
Hoofdinspecteur van het ziekenhuis Dr P. Dhairyawan, bevestigde dat de vier oude eenheden niet werken en dat ze spoedig zouden worden vervangen."We hebben een plan voor de modernisering van het mortuarium. Alle kadaver units zullen worden vervangen.
Centrale airconditioning met een nieuw ventilatiesysteem staat op de agenda. De eerste offertes worden al uitgebracht" zei Dhairyawan. Hij voegde daaraan toe dat het ongeveer zeven maanden zou duren voordat de modernisering van het ziekenhuis klaar zal zijn.