Wie denkt aan Alpendorpjes, ziet grazige weiden voor zich, koeien met bellen om hun nek, of juist toeristenparadijzen met all-you-can-eat-schnitzelrestaurants. Een wolkenkrabber is geen veelvoorkomend gebouw in de streek. Toch krijgt het slaperige plaatsje Vals in de Zwitserse Alpen waarschijnlijk het hoogste flatgebouw van heel Europa.

Er zijn plannen om een smalle torenflat van 381 meter hoog te bouwen in Vals, weet Telegraph. Het moet komen bij een afgelegen wellness-resort en is bedoeld voor de gasten van het complex. Het plaatsje Vals zelf telt maar duizend inwoners. De flat zou ongeveer honderd appartementen moeten krijgen, voornamelijk bedoeld voor rijkelui uit AziŽ en het Midden-Oosten.

Wie er wil logeren, moet minimaal 750 euro neertellen voor een nachtje in de goedkoopste kamer. Het duurste appartement loopt tegen de 20.000 euro per nacht. Het project wordt volgende week officieel aangekondigd. Dan wordt ook duidelijk of de bouw inderdaad meer dan 150 miljoen euro kost en wie de architect is. Er gaan geruchten dat de flat door een Nederlander is ontworpen.

Tegenstanders vinden het idee van een wolkenkrabber in de Alpen absurd. Het hele plan zou alleen om marketing draaien, en niet om de bijzondere omgeving.