Veel fans van het technologieconcern vereren de producten van Apple sowieso al alsof het heilige relikwieën zijn. Voor een iPad die van paus Franciscus is geweest geldt dat natuurlijk dubbel: de tablet bracht bij een veiling in Uruguay ruim 28.000 euro op.

Veilinghuis Castells in hoofdstad Montevideo wilde alleen bekend maken dat het winnende bod via de telefoon was geplaatst, niet wie de gelukkige koper was.

Het is niet voor het eerst dat de pauselijke aanraking een gebruiksartikel in waarde doet stijgen. Vorig jaar bracht een Harley-Davidson ruim 240.000 euro in het laatje. De paus had hem zelf cadeau gekregen van een groep motorrijders, en had hem niet eens gebruikt om boodschappen op te doen. De opbrengst schonk Franciscus destijds aan een daklozenopvang.

De iPad die gisteren onder de hamer ging, komt ten goede aan een middelbare school in Uruguay, die zich inzet voor kansarme kinderen. Ze kregen de iPad van een Uruguayaanse monnik, die hem bij een bezoek van het Vaticaan weer van Franciscus had gekregen, met de woorden "Doe er iets goeds mee".

"Het is geen kunstwerk, maar als mensen duizenden dollars betalen voor een shirt van een rocker, waarom dan niet hiervoor, waarmee ze een goed doel steunen?", aldus de directeur van de school tegen persbureau Reuters. "We zien het als een geschenk uit de hemel."