Een stad waar het gebruik van dieren verboden is? Sinds kort bestaat het. Nieuwsagentschap Worldcrunch publiceerde deze week dat Palitana, een Indiase stad, de allereerste volledig vegetarische stad ter wereld is geworden. De stad telt 65.000 inwoners.

Deze revolutionaire verandering in Palitana is te danken aan een actie van Jainistische monniken. Zij gingen in hongerstaking om de staat van Gujarat te overtuigen om het slachten van dieren uit hun stad te bannen. De hongerstaking was een succes en sinds deze week is het slachten van dieren en de verkoop van vlees en eieren verboden in de stad. Virat Sagar Maharaj, een Jainistische monnik, zegt, “Iedereen in deze wereld, of je nu een mens of een dier bent, heeft het recht gekregen om te leven.” In India wonen ongeveer 5 miljoen mensen die Jainistisch leven en akkoord gaan met het verbod.

Of Palitana écht de allereerste vegetarische stad is, is nog maar de vraag. De heilige stad Pushkar, eveneens in India, heeft al jaren een verbod op niet-vegetarisch voedsel. En ook in Rishikesh is de consumptie van vlees, vis en eieren uit den boze.