Vijf kilometer lopen: de een doet het met de vingers in de neus, de ander moet er flink voor zweten. Maar voor Derek Mitchell uit Kansas City is het een pijnlijke maar inspirerende prestatie. “Ik wist dat er iets moest gebeuren als ik nog een toekomst wilde”, aldus de 34-jarige Amerikaan.

Vijf jaar geleden werd er bij Mitchell een goedaardige tumor in de hypofyse onder de hersenen ontdekt. Met als vervelend effect: hij bleef maar kilo’s aankomen, tot de weegschaal op een gegeven moment zelfs 285 kilogram aangaf.

Zijn goede voornemen sinds Nieuwjaar? Geen frisdranken meer. De gezondere levensstijl zette hem ook aan tot bewegen. “Ik ben begonnen met wandelingen in de buurt. Eerst 1,5 kilometer en zo stilaan opgebouwd tot uitjes van 3,5 kilometer”, aldus Derek.

Toen zijn vrienden via sociale media te horen kregen waar hij mee bezig was, liepen ze spontaan met hem mee. “Leuk toch als je andere mensen zo ver kan krijgen dat ze uit hun luie stoel komen? Als ik vijf kilometer aankan, dan lukt iedereen dat.”

Ondanks zijn slordige 260 kilogram bereikte Mitchell de finishlijn, een prestatie waarmee hij lotgenoten inspireert om ook de handen uit de mouwen te steken. Om de pijn tijdens de inspanningen te verzachten, luistert Moody naar muziek. “Toen ik de finish naderde, begon ‘Gonna fly now’ uit de Rocky-film te spelen. Uit pure extase stak ik mijn handen in de lucht, ik vond het geweldig.”

Zijn eerste loopwedstrijd van vijf kilometer heeft Derek afgewerkt in net geen anderhalf uur. Hij hoopt er dit jaar nog negen andere succesvol af te ronden en daarbij telkens vijf minuten van zijn tijd te halen.