Transgenders in de Verenigde Staten en Canada zijn een fotocampagne begonnen uit protest tegen nieuwe toiletwetten die de Republikeinen voorbereiden in een aantal staten.

Als de wetten in onder meer Florida, Texas en Kentucky worden aangenomen, mogen transgenders alleen nog gebruikmaken van publieke toiletten die zijn bedoeld voor het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden.

Transgendermannen en -vrouwen plaatsen nu op Twitter massaal foto’s van zichzelf op het toilet dat de wet hen zou verplichten te gebruiken. Hiermee willen ze aantonen hoe vreemd deze situatie zou zijn, niet alleen voor de transgender zelf maar ook voor de andere toiletbezoekers.

Het is overigens nog lang niet zeker dat de wetten in de genoemde staten worden aangenomen. Ook onder Republikeinen is er weerstand tegen de voorstellen, omdat ze veel te ver zouden gaan.

Bovendien vinden veel partijgenoten van de indieners van de wetten dat de politiek zich met belangrijker onderwerpen dan het toiletgebruik van transgenders zou moeten bezighouden. Ook de praktische uitvoerbaarheid van de wet wordt door veel politici ter discussie gesteld.

De wetten bieden de politie niet alleen de mogelijkheid transgenders te beboeten voor het gebruik van een ‘verkeerd’ toilet, maar ook de eigenaar van het toilet. Wie melding maakt van een transgender die toch de verkeerde wc in stapt, kan daar zelfs een beloning voor opstrijken.