Een moeder heeft in Groot-Brittannië asiel aangevraagd omdat ze lesbienne zou zijn en daarom gevaar loopt in haar thuisland Nigeria. Toch krijgt ze geen verblijfsvergunning. De reden? De Britse overheid gelooft niet dat iemand die kinderen heeft, lesbisch kan zijn.

De vrouw, homorechtenactivist Aderonke Apata, en haar verloofde zijn naar de rechter gestapt om alsnog een verblijfsvergunning af te dwingen. Ze is al elf jaar in Groot-Brittannië, nadat ze in 2004 was gevlucht. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Apata komt uit een christelijke familie, maar trouwde met een islamitische man. Ze deed dat naar eigen zeggen omdat ze wilde verbergen dat ze een relatie met een vrouw had. Een shariarechtbank zou achter haar relatie zijn gekomen en haar ter dood hebben veroordeeld. Een ex-vriendin van Apata zou al zijn vermoord.

Homo's kunnen in Groot-Brittannië - net als in Nederland - asiel krijgen als ze dreigen te worden vervolgd om hun geaardheid. Maar volgens de Britse landsadvocaat 'maakt Apata geen deel uit van de sociale groep die bekendstaat als lesbiennes'. "Je kunt niet de ene dag een hetero zijn en de andere dag lesbisch", zo redeneert hij. En ze heeft kinderen met haar ex-man, dus is ze hetero, volgens hem.

De advocaat van Apata noemt de redenering van de landsadvocaat diep beledigend en achterhaald. Om te bewijzen dat de vrouw lesbisch is en dus echt gevaar loopt in Nigeria, heeft ze nu zelfs opnamen van haar seksleven gemaakt.

Homoseksualiteit is in Nigeria streng verboden. Homo's kunnen 14 jaar cel krijgen en wie een homorechtenorganisatie steunt, riskeert tien jaar cel. Bovendien is er op straat veel geweld tegen homo's.