In Manchester in Engeland komt misschien een middelbare school speciaal voor LHBT (Lesbisch, Homo-, Bi-, en Transgender) leerlingen. De school moet een veilige plek gaan bieden voor hen die zich niet meer veilig voelen op een normale school.

Volgens een LHBT jongerenorganisatie gaat het hier om ‘het redden van levens‘. In totaal is er al 82.000 euro opgehaald om te kijken of het plan ook haalbaar is. Mocht het kunnen en moet de school binnen drie jaar klaar zijn.

Manchester is niet de eerste stad met zo’n school. In New York werd in 2003 een school voor LHBT jongeren geopend. De Britse wetgeving beschermd homojongeren te weinig, “op scholen komt pesten nog veel voor, daarvoor voelen deze jongeren zich afgezonderd en gaan ze spijbelen, er zijn zelf gevallen dat een leerling zelfmoord pleegt‘. Aldus Lee van de jongerenorganisatie.

De school moet plaats bieden aan veertig fulltime- en twintig tijdelijke leerlingen. Een lesjaar zal 21.000 euro per jaar kosten, net zoveel als op andere scholen die bijzonder onderwijs geven. In Nederland plegen homojongeren vijf keer zo vaak zelfmoord als hun hetero vrienden.