Nadat we iemand de hand hebben geschud, ruiken we opvallend vaak aan onze hand.

De laatste jaren ontdekten onderzoekers dat ons zweet meer over ons prijsgeeft dan we zouden verwachten. Zo verraadt zweet ons geslacht, onze leeftijd en of we blij of bang zijn. Die signalen noemen we chemische signalen, omdat ze af te leiden zijn uit de chemicaliën in de zweetdruppels. Gün Semin van de Universiteit Utrecht vroeg zich, samen met enkele vakcollega's, af of mensen, net als dieren, het zweet van anderen ook bewust proberen te ruiken.

Semin bracht daarom een groep vrijwilligers samen voor een onderzoek. De helft van hen werd begroet met een stevige handdruk, de andere helft kreeg slechts een verbale begroeting. De onderzoekers analyseerden vervolgens de handbewegingen van de vrijwilligers gedurende de tachtig seconden voor en na de handdruk of verbale begroeting.

Daaruit blijkt dat de proefpersonen die de hand geschud hadden, opvallend vaak hun rechterhand tegen hun gezicht hielden. Bovendien lijkt het er sterk op dat ze ook daadwerkelijk aan hun hand roken, aangezien ze vooral het gebied rond hun neus aanraakten.

De testresultaten wijzen uit dat ook mensen instinctief afgaan op de geur van anderen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen welke informatie we precies halen uit die geuren en hoe die informatie ons gedrag beïnvloedt. De onderzoekers brachten verslag uit in het vakblad eLife.