Poetin is nu ruim veertien jaar president van Rusland. Dat heeft hem bepaald geen windeieren gelegd. Zijn met list en bedrog vergaarde vermogen wordt geschat op 175 miljard euro. Dat zou hem verreweg de rijkste man ter wereld maken. Op de tweede plaats staat Bill Gates met zo’n 70 miljard euro.
Het is hedgefondsmanager en ooit Rusland’s grootste buitenlandse investeerder, Bill Browder, die tegen CNN zei, dat hij Poetin’s rijkdom op 175 miljard euro schat. ‘De eerste acht tot tien jaar dat Poetin aan de macht was, was hij alleen maar bezig met zoveel mogelijk geld stelen als hij kon,’ vertelt hij. Het geld staat op Zwitserse bankrekeningen, het zit in aandelen, onroerend goed of in hedgefondsen.
Eerder al sprak de kritische politiek analist Stanislav Belkovsky over Poetin’s gigantische vermogen. Naast het simpelweg stelen van overheidsgeld verdiende de Russische president zijn miljarden door oligarchen af te persen. Ze werden gevangen genomen als ze niet betaalden of een deel van hun bedrijf afstonden.
Verder heeft hij aandelen in de grootste olie- en gasbedrijven van Rusland. Zijn aandelen in Surgutneftegaz, de derde grootste olieproducent in Rusland zijn alleen al bijna 30 miljard waard. Daarnaast bezit hij vijf procent van Gazprom.
Eerder had hij 75 procent van het in Zwitserland gevestigde Gunvor, een olietrader die gerund werd door zijn vriend Gennady Timchenko, maar die aandelen verkocht hij net voordat bekend werd dat de sancties van het westen het bedrijf zouden treffen.