Een groep van Chileense bergbeklimmers heeft het wrak gevonden van een vliegtuig dat 54 jaar geleden neerstortte in de Andes. Bij die ramp kwamen 24 mensen om, onder wie acht voetballers van een profclub.

De groep stuitte op het wrak op een hoogte van 3,2 kilometer, ongeveer 360 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De precieze locatie wordt geheim gehouden om plunderingen te voorkomen, schrijft AP.

Het verdwijnen van de DC-3 op 3 april 1961 was een van de grootste onopgeloste mysteries uit de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. Aan boord waren spelers van de profclub Green Cross en de gebeurtenis schokte destijds de sportwereld.

Het team had een uitwedstrijd gespeeld in Osorno en was op weg terug naar Santiago. De spelers vlogen met twee vliegtuigen, waarvan er een de eindbestemming nooit zou halen. Reddingswerkers zochten weken tevergeefs naar het vliegtuig en voor de vermiste voetballers werden symbolische begrafenissen gehouden die grote mensenmassa’s op de been brachten.

"Het was een adembenemend moment en er gingen allerlei emoties door ons heen", zei expeditielid Leonardo Albornoz over de ontdekking. "Je kon de energie van de plek voelen, maar ook de pijn."

De bergbeklimmers konden een groot deel van het wrak zien zonder het te moeten uitgraven. Ook vonden ze brokstukken en botresten. Het wrak lag op een andere plek dan de autoriteiten dachten.

Green Cross speelde in de eerste divisie van Chili tot de club in 1965 werd opgeheven.