Een van de bekendste Amerikaanse nieuwslezers is voorlopig niet te zien. NBC-anchor Brian Williams gaat er enkele dagen tussenuit, nadat hij vorige week op een pijnlijke manier door de mand was gevallen.

De journalist, die hoog stond aangeschreven, beweerde dat hij tijdens de Irakoorlog in 2003 als verslaggever in een helikopter zat die door Irakezen werd beschoten. Irak-veteranen weerspraken dat verhaal. Niet zijn Chinook, maar een andere helikopter werd geraakt.

Donderdag gaf Williams toe dat zijn verhaal niet klopte. Hij zei dat hij zich had vergist en maakte donderdag excuses in zijn programma Nightly News, het best bekeken nieuwsprogramma in de VS.

Na de leugen over Irak ontstonden er ook twijfels over Williams' verslaggeving van de ramp met orkaan Katrina in New Orleans. Zo zei Williams dat hij vanuit zijn hotelkamer in de stad een lichaam langs had zien drijven. Anderen zeggen dat er bij het hotel nauwelijks water stond.

Ook zei hij eerst dat hij een verhaal had gehoord over een man die zelfmoord had gepleegd in de Superdome, waar geëvacueerde stadsbewoners werden opgevangen. Later zei hij dat hij de man zelf had zien springen.

Williams neemt een pauze, omdat hij naar eigen zeggen te veel onderdeel van het nieuws is geworden. "Dat is me pijnlijk duidelijk geworden", zegt hij.