We hadden al hulphonden, politiehonden en reddingshonden. Nu komt daar een nieuwe variant bij: de stroomspeurhond.

Netbeheerder Enexis gaat namelijk honden inzetten om stroomstoringen te vinden.

De beesten kunnen storingen een stuk sneller vinden, meldt het bedrijf.

Woordvoerder Harald Wouters legt uit: "Onze kabels liggen op 70 centimeter diepte. Bij een storing moeten we bepalen waar de storing precies zit. Nu moeten we daarvoor de grond openbreken. Maar de honden kunnen dat gewoon ruiken."

De honden ruiken de verbrandingsgassen die in de kabel ontstaan als er een storing is. Enexis beweert dat de honden storingen tot duizend keer beter waarnemen dan de huidige apparatuur.

Zelfs tot drie dagen na een storing kan een getrainde hond aangeven waar er een storing was.

Een ander voordeel is dat bij een storing de hoofdzekering de betrokken huizen niet meer uit hoeft.

Dat zit zo: om een storing te vinden wordt nu nog een elektrische puls door het netwerk gestuurd. Die puls is te hoog voor elektrische apparaten in huis en daarom moet de stroom er eerst af. Maar als de honden de storing vinden, kan de stroom dus gewoon aanblijven.

Niet iedere hond is geschikt als stroomspeurhond. De netbeheerder heeft de afgelopen twee jaar getest met getrainde Mechelse en Duitse herders.

Ongeveer een op de tien geteste honden kan daadwerkelijk aan de slag als stroomspeurhond. Deze honden krijgen dan een training van 1,5 jaar.

De netbeheerder heeft op dit moment vijf honden 'in dienst'. Er zijn nu twee pups in opleiding. Vanaf dit jaar gaan de honden aan de slag in Noord-Brabant en Limburg. Volgend jaar volgen het oosten en noorden.